După 12 ani de sânge, afganii își primesc țara înapoi

Publicat: 18/06/2013, 18:40
Actualizat: 29/07/2014, 20:44

La aproape 12 ani de la începerea operațiunii Enduring Freedom, afganii au preluat marți controlul asupra țării lor, în cadrul unei ceremonii menite să marcheze oficial transferul de putere dinspre forțele NATO spre cele locale, relatează BBC News.

Concret, marți a fost predat controlul asupra ultimelor 95 de districte afgane, 13 dintre ele situate în Kandahar, etapă care încheie procesul transferului de autoritate început în 2011, anul în care a fost ucis și Osama bin Laden, chipul acestui război.

Aceasta nu înseamnă, însă, retragerea trupelor străine de pe pământul afgan. Conform planului actual, militarii coaliției încetează partea combatantă a misiunii lor și intră în cea de asistență (support). Astfel, trupele NATO vor rămâne în acest teatru de operații cel puțin până la finele lui 2014, pentru a-i ajuta pe militarii afgani în caz de nevoie.

FOTO: Shah Marai-AFP-Mediafax

Președintele Hamid Karzai s-a mândrit marți, în cadrul festivității de la Kabul, că forțele militare și de securitate ale Afganistanului vor conduce de acum toate misiunile de securizare a țării. „Este un moment istoric pentru țara noastră”, a punctat Karzai, potrivit The Guardian.

Totuși, pe cât de solemn și de mult așteptat, momentul transferului de putere din mâinile NATO în cele afgane nu vine în circumstanțe marcate de optimism. Ceremonia a avut loc la puțin timp după un atac sinucigaș din vestul capitalei afgane, în cadrul căruia au fost uciși trei angajați ai Comisiei Independente pentru Drepturile Omului din Afganistan. Alte 20 de persoane au fost rănite.

FOTO: Massoud Hossaini-AFP-Mediafax

Mai mult, săptămâna trecută, generalul Joseph Dunford, comandantul Forței Internaționale NATO în Afganistan, avertiza că progresele din ultimii 12 ani din acest teatru de operații nu sunt nici pe departe ireversibile, situația fiind în continuare delicată.

Peste 3.300 de morți în cadrul Coaliției

Potrivit MApN, România are acum în Afganistan 1.621 de militari și, de-a lungul anilor de prezență în această țară, am pierdut 20 de militari.

SURSA: MApN

Aceștia sunt:

â–ºAfganistan: sublocotenenții post mortem Ion-Lucian Leuștean (9 mai 2012); Cătălin Ionel Marinescu (10 mai 2011), Constantin-Laurențiu Lixandru (5 mai 2011), Cristian-Petru Filip (1 octombrie 2010), Marius Florin Sfecheș (1 octombrie 2010), Dan Ciubotaru (23 iunie 2010), Paul Caracudă (23 iunie 2010), Valerică Leu (12 mai 2010), Florin Bădiceanu (23 februarie 2010), Claudiu Chira (26 februarie 2009), Dragoș Traian Alexandrescu (31 august 2008), Claudiu Marius Covrig (13 iunie 2008), Ionuț Cosmin Sandu (20 martie 2008), Aurel Marcu (6 septembrie 2007), Ionel Gheorghiță Drăgușanu (20 iunie 2006), Narcis Șonei (24 aprilie 2005), Iosif Silviu Fogarași (11 noiembrie 2003), Mihai-Anton Samuilă (14 noiembrie 2003) și maiorii post mortem Iuliu-Vasile Unguraș (7 aprilie 2009) și Tiberius-Marcel Petre (3 aprilie 2009).

La nivelul întregii coaliții NATO în Afganistan, au murit 3.336 de militari, conform datelor centralizate de iCasualties.org. Cele mai mari pierderi le-au suferit americanii – 2.238 de militari morți și britanicii – 444 de decese.

.

SURSA: iCasualties.org

Bilanțul de partea afgană este mult mai dificil de făcut, însă se vehiculează un număr de peste 10.000 de morți.

Cum a început totul

Misiunea internațională din Afganistan a început în 7 octombrie 2001, la nici o lună de la atentatele din 11 Septembrie, în cadrul cărora au fost ucise aproximativ 3.000 de persoane. Vina pentru aceste atentate a fost atribuită unui număr de 19 teroriști afiliați rețelei al-Qaida, sub conducerea lui Osama bin Laden. Bin Laden, un saudit care trăia în Afganistan era protejat de talibanii din această țară, conform americanilor. Cum talibanii nu voiau să îl predea pe Osama, Statele Unite au intervenit militar, împreună cu alte țări NATO, începând astfel un război deosebit de dificil, sângeros și costisitor (până la 1 miliard de dolari pe lună). Scopul inițial al invaziei din Afganistan era găsirea lui Osama bin Laden și destructurarea rețelei al-Qaida (deja celebra strategie de „dismantle, disrupt and defeat„, a se vedea și Bob Woodward – Obama’s Wars).

La zece ani de la invazia din Irak și cu ocazia încheierii părții de combat din Afganistan, gândul a lansat anul acesta seria „OAMENI TARI”, o colecție de interviuri în premieră cu militari români, de diferite arme, vârste și experiențe, care au fost în aceste teatre de operații. INTERVIURILE, AICI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Halep a primit noul verdict. Începe iar calvarul: Decizia TAS a fost...
Cel mai mare pericol pentru șoferi. Nimeni nu s-a gândit la asta
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×